ادبیات کودک و نوجوان شاخه ای از ادبیات است که اتفاقا بسیار مهم و حیاتی است، چرا که کتاب های این ژانر در دوره ای از زندگی خوانده میشوند که شخصیت و و شناخت کودک در حال شکل گیری و رشد است. بنابراین بسیار مهم است که چه نوع محتوا، مفاهیم، ارزش ها، و جهان بینی ای از طریق این کتاب ها به کودک القا میشود. خواندن کتاب های نویسندگان ایرانی فعال در حوزه ی ادبیات کودک و نوجوان هم میتواند تجربه ی بسیار خوبی برای کودکان و نوجوانان ما باشد، چرا که فضای حاکم بر این ادبیات، شیوه ی زندگی و ارزش هایشان با ما مشترک است و کودک راحت تر میتواند با آنها ارتباط برقرار کند. خواندن کتاب های قدیمی تر، نوع زندگی و روابط بین شخصیت ها نیز میتواند برای کودکان و نوجوانان بسیار جذاب باشد. در این مطلب ما قصد داریم چند تن از نویسندگان مطرح فعال در زمینه ی ادبیات کودک و نوجوان را به شما معرفی کنیم.

معرفی نویسنده کتاب کودک: مهدی آذریزدی

مهدی آذریزدی نویسنده ای از جنس کودکان بود. قدرت قلم او از راه تحصیلات آکادمیک نبود بلکه از پس تجربه های فراوان و خواندن و گوش دادن بسیار به دست آمده بود. آذریزدی در سال ۱۳۰۰ در یزد به دنیا آمد در ۱۲ سالگی برای خواندن درس عربی به مدرسه ی طلبگی رفت. او مدتی در چاپخانه و سپس در کتاب های فروشی های مختلف از جمله خاور، ابن سینا و امیرکبیر و رومه های آشفته و اطلاعات کار کرد. تجربه ی این سالها به او در نوشتن اولین جلد از مجموعه ی قصه های خوب برای بچه های خوب بسیار کمک کرد. این مجموعه کتاب ها مجموعه ای از قصه های بازنویسی شده از قصه های عامه و ادبیات کهن از جمله کلیله و دمنه، مرزبان نامه، سندباد نامه، گلستان سعدی، مثنوی و آثار عطار و سیست نامه است. جلد سوم از این مجموعه کتاب توانست لوح تقدیر از جانب یونسکو را برای آذریزدی به ارمغان بیاورد. از آثار دیگر او میتوان به : گربه ناقلا، خاله سوسکه، شعر قند و عسل، بافنده داننده، خیر و شر، گربه تنبل، خاله قورباغه، قصه های تازه از کتاب های کهن و. اشاره کرد.

 

 

معرفی نویسنده کتاب کودک: هوشنگ مرادی کرمانی

هوشنگ مرادی کرمانی آفریننده ی کتاب "قصه های مجید" نویسنده ای کرمانی است که از کودکی بدون پدر و مادر و در تنگدستی زندگی کرده است. دوره ی دبیرستان خود را در کرمان گذراند و سپس برای تحصیل در دانشکده هنرهای دراماتیک به تهران آمد. او از رشته ی ترجمه زبان انگلیسی فارغ التحصیل شد. و کار خود را از رادیو کرمان شروع کرد. قبل از قصه های مجید، داستان طنزآمیز "کوچه ما خوشبخت ها" را در یک مجله و مجموعه داستان "معصومه" و کتاب ".من غزال ترسیده ای هستم" را چاپ کرد. بخاطر داستان "بچه های قالیبافخانه" از سوی شورای کتاب لوح تقدیر دریافت کرد . بعد هم نامزد دریافت جایزه ی هانس کریستین اندرسن شد. نشان دادن زندگی سنتی و محلی، استفاده از گویش محلی و ضرب المثل ها از ئیژگی های داستان های اوست. از برجسته ترین آثار او میتوان به : چکمه، کیسه برنج، قصه های مجید، مربای شیرین، مهمان مامان، تنور، شما که غریبه نیستید، لبخند انار و. اشاره کرد.

 

 

معرفی نویسنده کتاب کودک: صمد بهرنگی

صمد بهرنگی، خالق ماهی سیاه کوچولو نویسنده ای تبریزی متولد سال ۱۳۱۸ است که شغل اصلیش معلمی بوده است. او هم در کودکی زندگی سخت و همراه با فقر داشته است. برای تحصیلات رشته ی زبان و ادبیان انگلیسی را انتخاب کرد. او بارها به دلیل سخنان اعتراض آمیزش از مدارس اخراج یا به پایه ی پایین تر منتقل شد. از اولین داستان های او میتوان به عادت، تلخون و بی نام اشاره کرد. علاوه بر معلمی و نویسندگی او کار ترجمه از زبان های انگبیسی و ترکی استانبولی نیز انجام میداده است. او شعر بعضی از شاعران معاصر مانند اخوان ثالث و فروغ فرخزاد را به ترکی برگردانده است. تاثیرگذارترین و مهم ترین کتاب صمد بهرنگی را میتوان کتاب ماهی سیاه کوچولو دانست. بهرنگی در سن بیست و نه سالگی در رودخانه ی ارس غرق شد. از جمله داستان های صمد بهرنگی در عمر کوتاه خود میتوان به: اولدوز و کلاغ ها، اولدوز و عروسک سخنگو، تلخون، بی نام، کچل کفتر باز، یک هلو هزار هلو، ۲۴ ساعت در خواب و بیداری و ماهی سیاه کوچولو اشاره کرد.

 

 

معرفی نویسنده کتاب کودک: علی اشرف درویشیان

علی اشرف درویشیان زاده ی سال ۱۳۲۰ در کرمانشاه بود. او خود معتقد است که بخشی از موفقیتش در نویسندگی برای کودکان را مدیون قصه هایی است که مادربزرگش برایش میگفته. او میگوید: "در زندگی پای قصه ی خیلی از قصه گوها نشسته ام. اما مادربزرگم از همه ی آنها بهتر بود، به آنچه میگفت آگاهی داشت، افسانه را با آب و تاب و با سود جستن از متل ها و اصطلاحات محلی بیان میکرد. آنها را با مسائل روز و نکته های موردعلاقه ما می آمیخت. آرام و بی شتاب قصه میگفت و." علی اشرف درویشیان بعد از گذراندن دوره مقدماتی دانشسرای عالی ۸ سال در روستاهای گیلانغرب و شاه آباد آموزگار بود.  در سال ۱۳۴۵ رشته ادبیات فارسی را در دانشگاه تهران و دوره ی کارشناسی ارشد را در رشته روان شناسی تربیتی خواند. درویشیان ۶ سال بخاطر کتاب هایش که به زندگی سخت و طاقت فرسای کودکان تهی دست روستایی و نشان دادن تضاد بین فقرا و ثروتمندان میپرداختند در زندان بود. او در سال ۱۳۹۶ بعد از یک دوره بیماری طولانی درگذشت. از جمله کتاب های او برای کودک ان و نوجوانان میتوان به : مجموعه چهار جلدی سال های ابری، درشتی، کی برمیگردی داداش جان، رنگینه، ابر سیاه هزار چشم، گل طلا و کلاش قرمز، رومه دیواری مدرسه ما و معروف ترین آنها همراه آهنگ های بابام اشاره کرد. 

 

 

 

مشخصات

آخرین مطالب این وبلاگ

آخرین جستجو ها